Streuselkuchen mal anders…

photo 1-7

It’s raining outside, grau und regnerisch, der Herbst ist nun offiziell da. When it’s raining and grey like that I always love baking and enjoying some really nice cake or biscuits.

Yesterday I made a plum cake a little differently. We germans love our ‘Streuselkuchen’ and I just changed it up a little.

Here is the recipe:

120g weiche Butter
100g Zucker
1 Ei
1 Teelöffel Vanillin Extrakt
250g Mehl
1 Teelöffel Backpulver
priese Salz
Pflaumen

Dies ist für eine 22cm Springform.
Schlage die weiche Butter und Zucker schaumig, dann füge das Ei und die Vanille dazu. Nun kann das Mehl, Backpulver und Salz gesiebt werden um es dann der Ei-Zucker-Butter Mix hinzuzufügen. Dann forme einen Ball und wickle es in Frischhaltefolie und tue es in den Kühlschrank für 2 Stunden.

Den Ofen auf 180°C vorheizen. Den Teig aus dem Kühlschrank nehmen. Auf den Boden der Springform die Hälfte des Teiges verteilen, die andere Hälfte für die ‘Streusel’ aufheben. Dann die entkernten Pflaumen in Schiffchen schneiden auf dem Boden verteilen und dann den restlichen Teig in Walnussgrosse ‘Streusel’ auf den Pflaumen verteilen.

Dann nach Belieben etwas Rohrzucker auf den Streusel verteilen um dann den Kuchen für 30 min im Ofen zu backen.

here the english version:

120g soft butter
100g sugar
1 egg
1 teasp. vanilla extract
250g flour
1 teasp. baking powder
pinch of salt
plums

Cream the butter and sugar together, then add the egg and vanilla. Sift the flour and baking powder, salt and gradually add to the egg mixture. Knead into a ball, wrap in cling wrap and refrigerate for 2 hours.

Preheat the oven to 180°C. Remove the pips from the plums and cut them into slivers. Use half of the pastry for the bottom on a 22cm springform to make the base. Then add the plums and finish with the other half of the pastry. Make walnut size pieces to cover the plums. Then sprinkle some castor sugar over the top and bake for 30 min in the oven.

photo 2-7

Lennon helped me very nicely. Mainly eating the batter and putting his hands everywhere. Just like his Dad. He came home after work and straight away picked on the row batter. Strangely enough both my men didn’t have a sore stomach afterwards 🙂

I hope you like the recipe.

photo 3-4*Hugs and Kisses*

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2 thoughts on “Streuselkuchen mal anders…

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